J80 segling

J80 segling 2017-10-02T15:00:58+00:00

J80 from Sailing Båstad on Vimeo.

I Båstad hamn finns våra fyra J80

Båtarna används flitigt till företagsevent samt tävling och träning för privatpersoner. Vi lägger ner mycket tid och möda för att hålla båtarna i allra bästa skick. Vill du komma ut och vara med så tveka inte. Hör av dig genast!

Pekko Svensson
pekko@sailingbastad.se
Tel: +46-70-647 80 47

Hans Ramne
hramne@me.com
Tel. +46-708-18 99 19

Rolig segling i strikt entypsklass

J/80 är smart, enkel och mycket snabb. Entypsreglerna är konstruerade för att ge enkel, lättillgänglig segling med låga driftkostnader. J/80 är 8 x 2,5 m. Deplacementet är 1320 kg varav 48% är placerat i kölen vilket resulterar i en slutstyv och sjövärdig båt som är enkel att segla, och trots den relativt stora segelytan lätt att segla även i hård vind.

Maxvikten på besättningen är 338.6 kg vilket betyder 4-5 personer, båten kan dock enkelt seglas på 2. J/80an har ett i skrovet integrerat bogspröt varpå en 65 kvm gennaker halsas. J/80an planar vid ca 7-8 m/sek och i frisk vind är det inte ovanligt att man planar iväg i farter uppåt 18 knop på platt vatten. Fascinerande är att båten i dessa farter fortfarande är väldigt lättseglad och att man har full kontroll. Ofrivilliga gippar och pendlingar är historia, att segla i höga hastigheter är inte längre svårt.

Internationell klass

Som J/80 seglare finns många möjligheter att segla internationellt. Det är mycket inspirerande att komma ut och segla: regattor med stora startfält, nya miljöer, tidvatten men främst kappseglandet och möta seglare från andra länder och umgås.

Enkelhet och låga driftkostnader

Båten har en mycket enkel däckslayout, generöst tilltagen sittbrunn och smidig hantering av gennakern vilket gör att den passar för såväl nybörjare som för mer erfarna seglare.
Dom strikta entypsreglerna eliminerar meck, J/80 seglare hinner segla mer.
Segelupsättningen är begränsad till en stor i dacron, rullfock i mylar och en gennaker, vilket håller nere driftkostnaderna. Storseglet och rullfocken måste förvaras på bommen och förstaget även på nätterna mellan seglingarna för enkelhetens skull, vilket gör att du gör klar båten för segling på under 5 minuter!

Den ergonomiska sittbrunnen är väl lämpad för dagsseglingar, det finns kojer så det går även att göra övernattningar.